Τρουφοπαγίδες και ενισχυτική πάστα



Για να αυξηθεί η παραγωγή τρούφας σε ορισμένες καλλιεργούμενες τρούφες στην Γαλλία, συχνά χρησιμοποιούνται τεχνικές των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά.

Μία από αυτές τις τεχνικές βασίζεται στην πραγματοποίηση των λεγόμενων "τρουφοπαγίδων" και συνίσταται στην κατασκευή πηγαδιών στα οποία προστίθεται ένα υπόστρωμα που περιέχει ένα μείγμα με τρούφα και διάφορα άλλα υλικά. Αυτό το άρθρο παρουσιάζει ένα πείραμα που έγινε σε μια καλλιέργεια τρούφας στην οποία έγιναν 784 πηγάδια, σε 196 δέντρα. Δύο χρόνια μετά την κατασκευή των παγίδων, το 95% των τρουφών συλλέχθηκαν μέσα στις τρύπες αυτές.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη τον Μάρτιο του 2013 σε ένα πάρκο 3,5 στρεμμάτων τρούφας που χτίστηκε το 2007 με δέντρα Quercus pubescensse (Χνοώδης δρυς), 1 και 2 ετών, που προηγουμένως εμβολιάστηκαν με σπόρια Τ. Melanosporum. Η φυτεία αποτελείται από 945 δέντρα που κατανέμονται σε 7 σειρές από 78 δέντρα, 2 σειρές από 79 δέντρα, 2 σειρές από 80 δέντρα και μια σειρά από 81 δέντρα. Ο πειραματικός χώρος βρίσκεται στη δυτική Γαλλία, αλλά η ακριβής του θέση δεν μπορεί να δοθεί, δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης της τρούφας ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.

Εκατόν ενενήντα έξη δέντρα επιλέχθηκαν (οι δύο πρώτες σειρές και το μισό της φυτείας) για τη μελέτη. Το υπόστρωμα που χρησιμοποιήθηκε για το γέμισμα των τρυπών παρασκευάστηκε σε μπετονιέρα με τα εξής υλικά:

·             250 γραμμάρια συνθλιμμένης T. melanosporum
·             350 γραμμάρια μέλι
·             50 λίτρα κηπευτικής βερμικουλίτη
·             50 λίτρα οργανικό κοπρόχωμα.

Το υπόστρωμα αυτό, εισήχθη σε 4 τρύπες για κάθε δέντρο που επιλέχτηκε, προς Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση σε απόσταση 50 cm από τον κορμό του δέντρου.

Ανοίχτηκε τρύπα με μήκος 0,20 m και βάθος 5-8 cm χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι, το οποίο επίσης χρησιμοποιήθηκε για την κοπή των ριζών.

Δύο χιλιάδες πενήντα ml υποστρώματος εναποτέθηκαν στον πυθμένα της. Η επιφάνεια των ανοιγμένων οπών, ήταν 0.16 m2, που αντιπροσωπεύει το 5% της μέσης έκτασης του οροπεδίου.

Τρούφες συλλέχθηκαν σε ολόκληρη τη φυτεία κατά τη διάρκεια των ετών 2013 έως το 2016 με τρουφόσκυλο. Ο πειραματικός σχεδιασμός δεν επέτρεψε μια σταθερή σύγκριση της παραγωγής τρούφας της περιοχής με τις ανοιγμένες τρύπες, σε σύγκριση με τις που δεν είχαν ανοιχτεί τρύπες.

Κλείνοντας, στην Ισπανία, με βάση τα στοιχεία αυτά, η IDForest αποφάσισε να υιοθετήσει αυτή την τεχνική, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε 54 δένδρα στις 18 Μαΐου 2017, ανοίγοντας 3 τρύπες γύρω από κάθε δέντρο στο οποίο εισήχθη κατάλληλο υπόστρωμα για την παραγωγή τρούφας, συνθλιμμένη μαύρη τρούφα και συγκεκριμένα βακτήρια που αυξάνουν τον πολλαπλασιασμό του μυκήλιου.

Πηγές: Noticiascyl - italianmycology.unibo

Μετάφραση/Συγγραφή: Αναστάσιος Παπαλιάς και Βασίλης Χριστόπουλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως μπορείτε να συντηρήσετε την τρούφα

Λευκές και μαύρες τρούφες, ο αόρατος χρυσός της Μεσογείου

Συνταγή για tartufata